Noutăți pentru viitorii pensionari ai României: se schimbă legea

de: Mădălina Bahrim
11 11. 2021

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este pe ultima sută de metri în privința finalizării unui proiect de lege care vizează plata pensiilor private, pentru românii care au cotizat la Pilonul II.

În principiu, spun juriștii care s-au ocupat de acest proiect de lege, România va respecta normele adoptate în alte state, unde astfel de sisteme sunt mult mai vechi. Ar putea exista, de asemenea, mai multe modalități de încasare a pensiei private.

Ce trebuie să știi, dacă ai cotizat la Pilonul II de pensii private

” Am făcut un review (engl. revizuire) asupra modului cum se avizează plata pensiilor în alte țări. Se observă că avem anuitatea, plata programată pe cinci ani sau acea plată unică. Așa este în Europa și peste tot în lume unde funcționează sisteme ca cel din România. Ar mai fi și varianta să retragi până la 30% din suma din cont și restul banilor să îi încasezi eșalonat. Cam aici se mișcă.

Va trebui să ne adaptăm pe activul existent, până se termină un ciclu complet. E foarte greu să născocim, să inventăm noi ceva, mai ales că noi nu avem încă un ciclu complet”, a declarat Corona Rădulescu, directorul Sectorului Pensii Private din ASF.

Conform ASF, în principiu, sistemul se va baza pe anuități, ceea ce reprezintă, după cum ne explică specialiștii, plata cu o anumită frecvență (lunară sau anuală) a sumei acumulate.

„De asemenea, vor rămâne în lege variantele care sunt și acum la dispoziția celor care ajung la finalul stagiului sau ies la pensie pe caz de boală ori a rudelor celor decedați. Este vorba despre plata integrală a sumei, într-o singură tranșă, ori plata în rate, pe 5 ani. Rămâne de văzut cum va fi limitată opțiunea de plată integrală a sumei, într-o singură tranșă, întrucât dacă românii vor apela masiv la această variantă stabilitatea fondurilor ar fi pusă serios în pericol prin scăderea masivă a activelor.

Iar șansele ca această opțiune să fie agreată de o bună parte a celor peste 7,5 milioane de cotizanți sunt importante, în condițiile în care suma medie acumulată este mică”.